perjantai 20. syyskuuta 2013

Tuomari- ensikertalaisen mietteitä - Traconin pukukisa

Ajattelin yrittää kyhätä tässä jonkimoisen postauksen tuomaroinnista. Kyseessä on siis omia mietteitä ja vähän aatoksia ensimmäisestä tuomarina-olo kokemuksesta Traconin cosplay pukukisassa. 

Ihan ensimmäiseksi haluan siis painottaa, että kyseessä oli ensimmäinen tuomarina-olo kertani. Traconin sivuilta huomasin että sinne etsitään tuomareita, joten päätin sitten lähettää hakemuksen cosplayvastaavalle ja katsoa miten käy...

Vaikkakin valinta tuli joissain määrin yllätyksenä uskoin minusta olevan tuomariksi,koska kisakokemusta löytyy, tuomaroitavana olen ollut useasti ja pääkoppaan on vuosien varrella jonkinlaiset pukujen arviointi perusteet iskostuneet. Omasta mielestäni homma meni hyvin (ensikertalaiseksi) vaikkakin hiukan kesti orientoitua tilanteeseen koska siinä vaiheessa kun ensimmäiset kisaajat kävivät tuomaroitavana tuli sellainen jännä fiilis, että "hetkinen, eikös mun pitäisi seistä tossa muiden tuomareiden edessä jököttämässä?." 

Koska tilanne oli uusi ja aina jänskätän uusia tilanteita osasin jo olettaa, että ensimmäisten tuomaroitavien aikana tulen puhumaan hyvin vähän tai en jopa ollenkaan. Pahoittelen myös jos vaikutin jotenkin nyrpeältä, se sattuu olemaan ongelma meikäläisellä ihan arki elämässäkin kun keskityn tosissani johonkin.
Yleisestikin joiltain kisaajilta kuuli, että tuomarit puhuivat vähän. Tämä johtui varmastikin siitä, että todella monella kisaajalla oli mutkikas puku joka vaati hieman enemmän sitä reffikuvan kuikuilua ja vertailua. Kaikesta huolimatta jokaisesta kisaajasta saatiin silti painettua mieleen ja kirjoitettua ylös kaikki tärkeä ja oleellinen.

Olen ollut tuomaroitavana niin EC karsinnoissa kuin perus cosplay kisoissa, joten tiedän miten painostavaa tuomaroitavana oleminen voi olla.  Itse aikojen alussa luulin että puvuista käydään jotain hirveää kädenvääntöä takahuoneessa, ja että tuomarit arvostelevat suurine suineen, raa'oin ottein pukuja ja lyttäävät sen jos pienikin langanpätkä roikkuu jostakin hameen helmasta. Onneksi tämä kuva on päästäni hälventynyt ja totta puhuen tuomarointi huoneessa käsiteltiin enemmän positiivisia asioita puvuista kuin negatiivisia. Kenenkään suoritusta ei siis aleta siellä lyttäämään. (olen kuullut poikkeuksistakin, mutta vastaan ei onneksi sellaista ole vielä tullut...) Tässä vaiheessa Traconin cosplay- vastaavan, Iiriksen vuosi sitten kirjoittama lausahdus sopisi tähän " Ne (tuomarit) on myös ihmisiä niin kuin kaikki muutkin: ne itkee, ne harjaa hampaitaan, niille tulee outoja tulehduksia ja ne kakkaa."

Huomasin että se alku tuijottaminen kisaajan astuessa sisään tapahtui enemmän tai vähemmän lähes kaikkien kohdalla. Vaikkakin kisaaja tietenkin odottaa, että niitä kysymyksiä alkaa satelemaan heti ovesta sisään astuttua, mielestäni on hyvä ns "sisäistää" mitä siinä nenän edessä on ennen kuin alkaa kysymyksillä pommittamaan. Kaikilta kysytään vähintään se oleellinen puvun teosta. Tuomaristossa myös istui Ilse jota ilman itse ainakin olisin ollut hieman hukassa. Kokeneemmilta ihmisiltähän parhaiten oppii :D

Yritän tulevaisuudessakin hakea tuomariksi tuleviin tapahtumiin koska haluan lisää kokemusta sillä saralla, joten saattaapi olla että toinen tuomarointi päivitys on joskus vielä edessä.

Siinä siis tuomari-ensikertalaisen pohtimisia :D Cosplay suunnitelmat ovat vielä hieman avoinna ja seuraava coni meikäläisellä taitaakin olla vasta tuo Helmikuun Desucon- Frostbite.

Signing out - Hellu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti